16 dec Blog: in 100 dagen naar Kaapstad
Werner Toonk voldeed deze levensmissie met zijn stalen tweemaster zeilboot en zeilde daarna door naar Nieuw-Zeeland. Met wisselende opstappers stuurde hij zijn zeilboot langs Kaap de Goede Hoop door de Roaring Forties. Onderweg maakt hij korte tussenstops op de meest afgelegen eilanden ter wereld, zoals Tristan da Cunha en Kerguelen. Zijn boek Karma van staal krijgt lovende recensies en de eerste druk was in no-time uitverkocht.
In zijn boek lees je meer over zijn droomreis, de hoogtepunten, zijn spannendste momenten en over wat er niet goed ging…In deze blog lees je een voorproefje van zijn boek en het boek is hier te koop.
Hoe doe je dat: beginnen met de wereld rondzeilen?
Baan opzeggen, losgooien en gaan, de wereld rond. Hoe doe je dat met een partner die niet zeilt en twee puberende kinderen uit een eerder huwelijk? Door te denken in mogelijkheden, elkaar ruimte te geven en er goed met elkaar over te praten. En door het rondje op te delen in twee stukken: eerst naar de andere kant van de wereld, en dan weer terug. Twee keer een half jaar van huis.
Met een stalen zeiljacht in 100 dagen naar Kaapstad
Naar Kaapstad is het zo’n 8.000 mijl. M’n stalen zeiljacht van 40ft loopt gemiddeld zo’n 100 mijl op een dag. Tel daarbij 10% tijd om te stoppen en opstappers te laten wisselen, nog eens 10% voor onvoorzien … dan moet het lukken om er in 100 dagen te zijn.
Maar waarom zijn er dan geen verhalen van mensen die het gedaan hebben? OnIine vind ik alleen het verhaal van een vader en zoon die geprobeerd hebben om binnen die tijd erheen te zeilen…, maar nog voor Kaapstad hun mast verliezen. Dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht.
“Hoe ver je gaat heeft met afstand niets te maken, hoogstens met de tijd”
Tempo maken. Lange etappes. In een ruk door naar Lanzarote en dan via Kaap Verdië de plas over naar Recife. Dan de Zuidelijke Oceaan in. Met een tussenstop op het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld: Tristan da Cunha. Precies 100 dagen na vertrek loop ik de bar binnen van de Royal Yacht Club in Kaapstad. Het kan dus wel.
Golven van 9 meter, orkanen en…waardeloze opstappers…
Daarna begint het eigenlijk pas echt. Golven van gemiddeld 9 meter, het oog van een orkaan en de ijzige kou van de roaring forties. Ook met de opstappers gaat niet alles goed. ‘Ik heb wel niet veel zeilervaring, maar als ik mee kan, heb je wel twee extra handen aan boord,’ zei ze voor vertrek. Daar heb ik van geleerd. Ik had moeten doorvragen of ze die handen ook zou gebruiken….
Nieuwsgierig geworden en wil je graag meer lezen? Klik hier voor de website van Werner Toonk en bekijk hieronder zijn video van deze en andere reizen.