18 nov Blog: Theo en Michelle: met Hutting 45 zeilen rond de Canarische Eilanden
‘Plannen van Cruisers zijn geschreven in Zand’- “Vaak niet door problemen met de zeilboot of anderszins, maar doordat we ons nog goed genoeg vermaken waar we zijn”. Deze vrijheid in het ontdekken van landen, steden en dorpjes en zolang of zo kort blijven als je wilt. Dat is de vrijheid waar Theo en Michelle de Loos al bijna 20 jaar van genieten al zeilend op hun Aluminium zeiljacht: Hutting 45 ‘Faja Lobi’.
In 10 jaar om de wereld. Weer terug naar de Carib, de Middellandse zee in. Nu ligt de Faja Lobi in Portugal. Een gekke tijd en nu in afwachting wat verder te doen…
In de afgelopen jaren op zee hebben ze een blog bijgehouden waarin ze hun zeil-avonturen beschrijven, tips geven en hun ervaringen van zeilroutes delen. In de blogs van Hutting Yachts putten we uit hun ervaringen. Deze editie bevat: zeilen rond de Canarische eilanden.
In deze blog: het klimaat en ‘Acceleration zones’ van de Canarische eilanden
Het ideale klimaat van de Canarische eilanden
Misschien wel het beste ter wereld… het klimaat op de Canarische eilanden is zeer plezierig. Ook in de winter overdag zijn er aangename temperaturen, koele nachten, weinig regen en, vooral plezierig voor oudere botten, een lage vochtigheidsgraad. De gemiddelde leeftijd van de aanwezige populatie is dan ook hoog…Je waant je soms in een Europees bejaardenhuis!
Het laatste geldt ook voor de bevolking van de marina’s. De ‘overstekers’ naar de Caribbean zijn eind december vertrokken. Naast degenen die de Canarische eilanden zien als ver genoeg en geen ambitie hebben om verder weg te gaan, blijven dan ook de ‘old salties’. Veelal echte zeilers, die de wereld rondom gezeild hebben of in ieder geval behoorlijk ver weg zijn geweest. Meestal ook al aardig op leeftijd en dat past dus goed in het al beschreven totale bevolkingsbeeld.
Carnaval vieren in Santa Cruz
…Eindelijk, na maanden weer eens een nachtje doorvaren bij goede wind, zeilend van Lanzarote naar Tenerife. Wij kwamen net op tijd op om het carnaval van Santa Cruz mee te maken. Naar verluid na Rio de Janeiro het grootste carnaval ter wereld. Wij hebben het volledig meegemaakt en raden het iedereen aan. De Marina waar we verbleven is pal voor het centrum gelegen, waar het hele gebeuren plaatsvond.. Tienduizenden feestgangers in overvolle straten, muziek op diverse podia, iedereen verkleed, parades en een enorme optocht met tientallen dansgroepen. Iedereen doet mee, jong en oud.
Zeilen rond de Canarische eilanden: Acceleration zones
Zeilen rond de Canarische eilanden betekent ook geconfronteerd worden met het verschijnsel van ‘acceleration zones’. De overwegend NO-wind wordt tegengehouden door de hoge eilanden. De wind wordt afgebogen, maar versneld ook fors. Dit leidt tot zones met plotseling stormachtige wind.
Tijdens ons vertrek voor de zeilreis van de Canarische eilanden naar de Azoren kregen we hier ook last van. De stoet depressies die over de Atlantic richting Europa gaat, trekken in de winter recht over de Azoren. Het wachten is op het verplaatsen van deze stroom in meer noordelijke richting om daarmede plaats te maken voor het ontstaan van het bekende Azoren hoge drukgebied. Maar na een paar weken wachten en het alvast gaan naar de marina van Tazacorte op La Palma, ontstond er toch een aardig window om de zeilen te hijsen en koers te zetten.
Zeiltocht van de Canarische Eilanden naar de Azoren
De eerst uren rond de 30 knopen wind en een forse zee. Na een paar uren weer terug naar normaal met rond de 20 knopen ( windkracht 5 ).
Wij kunnen ons niet herinneren na onze zeiltocht van Tonga naar Nieuw Zeeland zo lang aan de wind te hebben moeten zeilen. Het gehele stuk van ruim 630 mijl hebben we in ca. 5 dagen afgelegd, steeds aan de wind. Maar na 2 dagen raakte we weer een beetje in-geslingerd en lukte het slapen ook beter ondanks de soms aardige klappen waarmede we af en toe van een golf vielen.
We hebben kunnen genieten van de oversteek. Slechts 1 schip gezien. Steeds een stevige zee, maar ook prachtige zonsondergangen. Verbazingwekkend is dat er op deze tocht eigenlijk, ondanks de stevige zee, niets kapot is gegaan. Meestal leidt 5 dagen non-stop zeilen ook tot een paar dagen repareren en onderhoud…
En nu liggen we in de marina van Porto do Vila op Santa Maria. Volgende week gaan we naar Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren. Misschien nog wat andere eilanden bezoeken en vervolgens gaan we de oversteek naar Europa weer maken. In het volgende blog schrijven we meer over het zeilen in de Azoren!
Nieuwsgierig naar het type aluminium zeiljacht waar Theo en Michelle mee de wereld rondzeilen? Klik hier voor meer informatie over de Hutting 45.